Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Changing Youth Stories

Changing Youth Stories

Changing Youth Stories

 

Cu mintea plină de planuri și idei de activități pentru tineri, ne-am facut bagajele și am plecat acum două săptămâni spre Grecia, pregătiți de o nouă experiență. Noi, cei 4 participanți trimiși de Fundație la trainingul din cadrul proiectului „Changing Youth Stories”, aveam un singur scop: să ne îmbunătățim abilitățile de lucru cu tineri aflați în situații de risc.
Misiunea noastră, la fel ca misiunea FITT-ului, era de a găsi o nouă abordare, având ca beneficiari nu doar tinerii implicați ca voluntari, ci și pe cei cu oportunități reduse. Acest proiect ne-a oferit ocazia de a învăța și de a ne familiariza cu o serie de metode și instrumente inedite pentru a ne atinge scopul.

 

Cei 24 de participanti, din Romania, Grecia, Cipru și Italia, proveneam din zone de activitate cât mai diverse. Unii erau lucrători de tineret, psihologi, psihiatri, asistenți sociali, alții experți în educație sau antreprenori sociali, activi în medii cât mai variate, de la centre de reeducare la întreprinderi sociale sau, în cazul nostru, centru de tineret. Cu toate acestea, în urma activităților de cunoaștere am rămas surprinși să constatăm cât de mult ne asemănăm la nivel de valori, implicare și pasiune. Deși adesea sistemul nu ne sprijină, cu toții facem tot ce ne stă în putință pentru a face puțin mai bune viețile tinerilor cu care lucrăm. Conștientizarea acestui aspect a pus bazele unei colaborări eficiente pe tot parcursul trainingului, și sperăm să continue cu succes.

 

 

În primele zile ne-am amintit cât de importantă este comunicarea, mai ales atunci când vorbim cu tinerii aflați în situații de risc. E important să îi ascultam și să îi ghidăm în descoperirea propriilor nevoi și aspirații, însă fără a le oferi noi soluțiile. De asemenea, am conștientizat importanța identificării și sublinierii calităților și aspectelor pozitive ale tinerilor cu care lucrăm. Doar astfel ei își pot dezvolta încrederea și stima de sine, iar acesta e primul pas pe drumul spre înfruntarea dificultăților și problemelor lor.

Apoi am înțeles mai bine abordarea de tip sistemic, o abordare bazată pe o serie de principii care ne ajută să ținem cont nu doar de persoanele cu care lucrăm direct, dar și de sistemele din jurul lor, care le influențează: familie, școală, prieteni, comunitate. De asemenea, am explorat modul în care evoluția societății ca sistem și tranziția rural-urban au dus la schimbarea relațiilor în cadrul unei familii. Această nouă dinamică influentează modul în care tinerii se dezvoltă, dar și modul în care noi ar trebui să îi abordăm.

Pe lângă cele amintite mai sus, am experimentat pe parcursul trainingului, în mod direct, metode pe care le putem aplica în lucrul cu tinerii. Am înțeles că e important să fim parte din sistem pentru a putea produce o schimbare.

 

Am revenit acasă cu bagajele pline de informații noi, temători dar și dornici să unim piesele de puzzle pe care le-am adunat, într-o imagine clară despre cum putem aplica, în munca noastră zilnică, toate conceptele învățate. Nu va fi ușor, dar ne vom pune energia și entuziasmul în toate activitățile pentru tineri pe care le vom desfășura de acum înainte. Și primul pas îl vom face exact în cadrul acestui proiect, când vom avea ocazia să începem lucrul cu 10 tineri care au abandonat școala.

 

Proiectul Changing YOUTH stories este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice. Această comunicare reflectă doar vederile autorului, iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informației pe care o conține.