Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Despre Noi

Scurtă descriere:

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș își propune să sprijine permanent și în mod constant organizațiile de tineret prin organizarea de cursuri, seminarii, ateliere de lucru, mese rotunde, spectacole, manifestări cultural artistice și orice alt eveniment organizat de tineri sau pentru tineri.

În perioada 2 Mai 2016 – 1 Mai 2017, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș este coordatorul Programului CHECK-OUTimișoara și activităților derulate în cadrul acestuia cu ocazia dobândirii de către orașul Timișoara a titlului de Capitala Tineretului din România.

Tot începând din 2016, Casa Tineretului Timișoara, care este patrimoniul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și administrat de aceasta, a fost Acreditată cu Certificatul de Calitate din partea Consiliului Europei, devenind astfel primul Centrul de Tineret de standarde europene din România și doar unul din cele șapte astfel de centre din întreaga Europă.

 

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT):

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) s-a înființat în 1990, în baza Decretului Lege nr. 150/1990, și a patrimoniul fostului Comitet Județean Timiș al Uniunii Tineretului Comunist din România în vederea administrării acestuia în folosul tinerilor și a organizațiilor de tineret din județul Timiș.
Principalele preocupari astfel au fost legate de dezvoltarea patrimoniului din Timișoara și Lugoj pentru adaptarea acestuia la nevoile moderne, spijinirea dezvoltarii sectorului neguvernamental de tineret in Timis si cooptarea organizatiilor in procesul democratic de luare a deciziilor in cadrul FITT, precum si dezvoltarea de programe pentru tineret in plan local, regional, national si international.
Zeci de mii de tineri din cele mai variate medii au fost beneficiari ai proiectelor si activitatilor din cadrul Casei Tineretului de-a lungul timpului.
Din 2002 FITT funcționează în baza prevederilor legii 146/2002, care clarifică aspectele legate de organizarea și funcționarea Fundațiilor Județene pentru Tineret.

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) astăzi

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș- FITT este o organizație umbrelă pentru ONG-urile de tineret din judeţul Timiș jud. Cu mai mult de 33 ONG-uri de tineret membre și o activitate de peste 25 de ani, FITT este cel mai important ONG din partea de vest a țării.
În ceea ce privește structura organizatorică și procesul de luare a deciziilor, FITT este un model de reprezentare a tinerilor şi de procedură democratică, fiind condus de o Adunare Generală în care organizaţiile afiliate sunt reprezentate și de un Consiliu de conducere în care toți membrii sunt tineri.
În ceea ce privește infrastructura, FITT îşi desfăşoară activitatea în Casa Tineretului din Timişoara pe care o şi deţine (un patrimoniu evaluat la aproximativ 3 milioane de euro.) Casa Tineretului pune la dispoziţia comunităţii diverse facilități, cum ar fi: săli de seminar, săli de spectacol, hotel, restaurant, club de arta-muzica, dar şi o sală de gimnastică și un pub (management extern). Casa Tineretului este folosită în primul rând pentru desfăşurarea de activităţi cu şi pentru tineri.
La nivel local, FITT a contribuit la elaborarea Strategiei de Tineret a Municipiului Timișoara și va implementa în perioada următoare un proiect finanțat prin programul Erasmus Plus care va duce la o strategie pentru tineret a județului Timiș. La nivel național, FITT este membră a Consiliului Național al Tinerilor din România (CTR) și, de asemenea, membră a Rețelei Naționale a Fundațiilor pentru Tineret din România.

În ceea ce privește programele și activitățile implementate de FITT, ele variază de la programe sociale pentru tineri dezavantajați la programe culturale, programe de cetățenie activă și dezvoltarea politicilor publice (locale și naționale).

Activitățlei organizate și cele susţinute de FITT sunt transversale și specifice în același timp, ele putând fi împărțite în două categorii principale:
• Activităţi cu și pentru organizații: cu / pentru organizaţii de tineret şi grupuri informale de tineri
• Activităţi cu tinerii
Aceste activităţi sunt organizate după cum urmează:
• Programe pentru ONG-uri de tineret: Consolidarea capacității organizaţionale, marketing, management de proiect, scriere de proiecte, PR, Teambuilding etc.
• Programe pentru tineret: balet, dansuri (street dance, breakdance, tango etc.), grupuri de teatru și spectacole de teatru, expoziții de artă, concerte, etc.

Activități sectoriale:
• Programe sociale: sprijinirea tinerilor în situații dificile (șomeri, tineri din mediul rural etc.)
• Antreprenoriat: Cooperarea cu autoritățile locale și naționale
• Sport: Capoeira, Tai Chi, aerobic, cursuri de Tai-Bo

Toate programele pentru tineret se bazează pe participarea activă a lucrătorilor de tineret și a voluntarilor care împărtășesc un scop comun, și anume dezvoltarea politicilor de tineret și educația non-formală atât la nivel regional cât şi naţional.